Historiek

Met de eerste editie van Wintervuur in januari 2006 kon de bezoeker een cultureel bad nemen om en nabij de Scheldekaaien in hartje Antwerpen. Deze buurt met bakens zoals het Vleeshuis en de Sint-Pauluskerk, was een belangrijke inspiratiebron voor het festival. Hier ontstond de stad en van hieruit bloeide ze op. Met voorstellingen van Benjamin Verdonck, Michaël De Cock, Circus Ronaldo, de Poesjenellen, Marthatentatief, stadsdichter Ramsey Nasr en een onvervalst vlooiencircus, zette Wintervuur meteen een straf programma op de kaart.

De tweede editie in 2008 vond plaats in Deurne. De verschillende pareltjes van musea, Deurne Dorp en de vele activiteiten en wandelingen maakten de bezoekers vertrouwd met een vaak vergeten buurt. Wintervuur speelde bewust daarop in door herinneringen aan vroeger op te halen en nieuwe ontwikkelingen een prominente plaats te geven in de wandelingen en tentoonstellingen. Hetprogramma trok bijna 20.000 mensen: Compagnie Rasposo, 2 Rien Merci, Dirque en Fien, stadsdichter Bart Moeyaert, een vliegtuigreisje met Jan Olieslagers, de Crazy Cinématographe en een groot muzikaal aanbod in de Spiegeltent.

Tijdens de derde editie in 2010 bevond het festivalhart zich op het Frederik van Eedenplein op Linkeroever. Hoewel geografisch dicht bij het centrum, leek Linkeroever steeds een ver oord voor de Antwerpenaren. Toch slaagden we erin 26.000 bezoekers over het water te lokken met boten en paardentrams en hen te betoveren met authentieke en soms obscure circusvoorstellingen, vreemde doch hartverwarmende optredens in de Spiegeltent en locatietheater in het bos. Circus Ronaldo, de Crazy Cinématographe, Michaël De Cock (met ’t Arsenaal) en Benjamin Verdonck stonden voor de tweede keer op het Wintervuurplein. Circo Ripopolo, Compagnie IETO, Lefeuvre et André, Compagnie Cecilia, Studio Orka, de Tafelkeuken en alweer veel muziek in de Spiegeltent -waaronder Blackie & The Oohoos, Rudy Trouvé Septet, Sukilove en  Brazzaville- maakten het programma compleet.

Tijdens de vierde editie in 2012 richtten we onze pijlen op Hoboken. Gelegen aan de zuidrand van de stad, heeft Hoboken een eerder stedelijke omgeving, met een boeiend industrieel, historisch en havenerfgoed, met veel groen en natuurgebieden en de nabijheid van de Schelde. Het centraal gelegen Park Broydenborg toverden we om tot Wintervuurplein en brachten er voorstellingen van binnen-en buitenlandse gezelschappen: Compagnie XY, Hendrik & Co, Schweigman& en Comp.Marius. Circo Ripopolo, 2 Rien Merci, Michaël De Cock, de Crazy Cinématographe en muziek in de Spiegeltent, waaronder Roland, The Rhytm Junks, Bony King of Nowhere  en Maxon Blewitt.

In 2014 beleefde Wintervuur in Ekeren een bijzonder mooie tijd. Het Veltwijckpark werd omgetoverd tot Wintervuurplein en was voor vele artiesten een week lang hun thuisbasis. Acht dagen van premières, dernières, internationaal bejubelde Extrêmités, lokale acts, gasflessen en koorddansers. De Oude Landen, Gabriela de kip, het Micro-Cabaret, grote tenten en Kleine Dagen. Café Bohème in een verlaten fabriek, Bye Bye Gillo in een opvangcentrum, Amigos in de rode tent, Gluren bij een Ekerese buur en elke dag een Lopend Vuur. Blue Flamingo, Mintzkov, Black Flower en King Dalton in de Spiegeltent. Deze vijfde editie was een groot succes met 28.000 bezoekers. Alle betalende voorstellingen waren uitverkocht, de gratis voorstellingen zaten tjokvol en op het plein was veel warmte en gezelligheid te bespeuren.

Van 26 december 2015 tot 2 januari 2016 bracht Wintervuur een week vol circus, theater, muziek en vuur naar Wilrijk.
Tijdens de tweede week van de kerstvakantie vond de zesde editie van Wintervuur plaats. Het centrale Wilrijkse plein 'De Bist' werd omgetoverd tot een winterse festivalsite. De rondtrekkende karavaan stelde er haar tenten op en bracht hedendaags circus uit binnen- en buitenland. Ook theatervoorstelling en en theatrale wandelingen van Wintervuur alweer een onvergetelijk festival. Deze editie was een succes en trok 29.000 bezoekers uit heel Vlaanderen naar Wilrijk.

 

Wintervuur 2016
Wintervuur 2014
Wintervuur 2012
Wintervuur 2010
Wintervuur 2008
Wintervuur 2006


Velden met een * zijn verplicht.
close