Wij gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren.

Jasper Leonard Dsc5386

Over het festivalNomadisch podiumkunstenfestival

Wintervuur is een tweejaarlijks nomadisch podiumkunstenfestival met een focus op hedendaags circus, theater en muziek. Op het festival staat een eclectisch en verrassend programma centraal met zowel premières als recent werk van circus- en theatergezelschappen op bijzondere locaties.

Wintervuur heeft een nomadische ziel en nestelt zicht om de twee jaar in een andere buurt in het Antwerpse en tracht deze zo veel mogelijk te betrekken, zowel in de ploeg als in de artistieke creaties. Wintervuur is een festival voor zowel toevallige passanten als die-hard cultuurzoekers uit Antwerpen en ver daarbuiten.

Geïnspireerd door rondreizende kermisforen en nostalgische circussen, heeft de setting veel weg van een kermisdorp of een circuskaravaan. Met een centraal festivalplein waar sierlijke circustenten, lichtjes en vuur, lekker eten en drinken, gratis voorstellingen en concerten voor de juiste sfeer zorgen.

Op Wintervuur wordt veel aandacht besteed aan nieuwe vormen van beeldend theater en circus, op de grens van dans, performance, muziek en theater. Wintervuur zoekt een evenwicht tussen traditie en  vernieuwing, tussen nationaal en internationaal.

Het is ook een festival met een oog voor alle lagen van de maatschappij. Door het hanteren van prijzen die veel lager liggen dan in de meeste cultuurtempels en de focus op veel gratis concerten en activiteiten, trachten de we de drempel naar cultuurbeleving te verlagen. 

Wintervuur is ook een festival waarbij de stad in al haar vormen het onderwerp is. We kiezen elk jaar voor een andere plek: de Scheldekaaien in 2006, Deurne in 2008, Linkeroever in 2010, Hoboken in 2012, Ekeren in 2014, Wilrijk in 2016, Borgerhout in 2018 en Antwerpen Dam - Lobroekdok 2020. Wintervuur laat zich telkens inspireren door de plek waar het te gast is en tracht dit te vertalen naar het programma.


Jasper Leonard Dsc2601
Jasper Leonard Dsc1308